Erfaringer No3.

Mens oppussingen i nyhuset er i full gang og vi i dette øyeblikk er å tegner kjøkken på IKEA så er det kanskje på tide å gjøre seg ferdig med det gamle. 

1.etasje. Det var her den største forandringen skjedde. Vindfanget fikk varmekabler og nye fliser. Vi rensket ut alt ned til bjelkelaget, til og med isolasjonen. Isolerte på nytt, la sponplater og masterboard før elektrikeren kom med varmekabler.


Badet ble totalrenovert. Når vi tok over huset var det ett bad og ett separat toalett med en liten gang utenfor. Vi slo sammen alt til et større bad. Vi var uheldige og møtte på en bærevegg, men med god hjelp av en snekker fikk vi løst det ved å henge opp bæringen for rommet i bæringen for taket. Gulvet fikk samme behandlig som gulvet i vindfanget og alle veggoverflater ble revet ned før de ble rettet opp og fikk på rupanel og wediplater. Membran og flislegging overlot vi til en proff. Han tok med seg flisleggingen av vindfanget i samme slengen også.


I resten av etasjen fant vi fine gamle tregulv med smale bord av gran som vi slipte ned. Vi leide slipemaskiner og brukte en helg. Etterpå beiset vi gulvene med en tynn grålig beis før vi lakket de tre strøk med mattlakk. Grunnen til at vi beiset før vi lakket var for å unngå at treverket skulle gulne over tid.


Veggene i gangen var gammel gulnet og lakkert panel, det vasket vi ned med salmiakk, slipte lett med sandpapir og grunnet og malte. Jeg tror det ble to strøk med kvist og sperregrunn og to toppstrøk, om ikke det var tre? Tv-stue og stue hadde tapet som ble fjernet, og etterpå ble veggene helsparklet og slipt, og sparklet og slipt, og sparklet litt til og slipt litt til, og kanskje vi gjorde det enda en runde til og med. Fy, for en støvete jobb. Dette er nok en jobb vi ikke kommer utenom i det nye huset, verken sparkling eller sliping av vegger, og kanskje heller ikke sliping av gulv. Vi håpet å finne gammelt fint tregulv under lag av tepper, belegg, sponplater, parkett og det som måtte være. Det gjorde vi delvis også, men de var som sagt over middels glad i å spikre parkett før i tiden så gulvet var perforert av hull og forbi sin sjans til å få et nytt liv.

Etter all sparkel- og slipejobbingen var det klart for maling. Slette overflater med matt veggfarge.


Det siste store rommet er kjøkkenet. Vi kunne ikke dy oss og tok ned en bærevegg til, der la vi inn en ny limtrebjelke som fikk hvile på en søyle i yttervegg og en ny søyle som ble satt opp inntil brannmuren ved pipen. Her fikk vi en utfordring med både himling og gulv. Det gamle tregulvet skiftet retning akkurat mellom stue og kjøkken, derfor fikk vi felle ned et bord som gjorde overgangen litt penere. Når den ble slipt og overflatebehandlet som resten av gulvet ble det veldig bra. Himlingen var det litt verre med, den var i forskjellig høyde i stua og på kjøkkenet, så løsningen der ble ny gipshimling. Vi fikk lekte ned taket og kle det med gipsplater. Det gjorde at vi mistet litt himlingshøyde, men samtidig fikk vi skjult den nye bærebjelken. Vi fikk en maler til å sparkle og male himlingen, da det visstnok skal være litt vanskeligere enn vegger å få jevnt og pent. Når grunnlaget var klart, var det bare å montere kjøkkeninnredningen. Bare og bare var det vel ikke, men etter en del knot og noen ekstra runder ned til Kvik ble det et veldig fint kjøkken.Med erfaring fra en kjøkkenoppussing går vi som nevnt tidligere for bruksanvisningsekspertene IKEA i det nye huset. Så får vi se hvor bra bestillingen av kjøkkenet går i dag. 

– Guro – 

You may also like